Főoldal > Megjelent: Klasszikus tibeti nyelvtankönyv és feladatgyűjtemény

Megjelent: Klasszikus tibeti nyelvtankönyv és feladatgyűjtemény

A Tan Kapuja Kiadó gondozásában megjelent Kuzder Rita, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanárának a Klasszikus tibeti nyelvtankönyv és a Klasszikus tibeti feladatgyűjtemény című könyvei.

A könyv a kiadó Keleti nyelvek sorozatának második köteteként látott napvilágot.
A Klasszikus tibeti nyelvtankönyv és a Klasszikus tibeti feladatgyűjtemény megvásárolható A Tan Kapuja webshopjában, erre a linkre kattintva.

Bővebben a kiadványról Karsai Gábor, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorának szavaival:

„Felmerülhet a kérdés, miért tanuljunk klasszikus tibeti nyelvet Magyarországon? A klasszikus tibeti nyelv tanításának és tanulásának művelése mindig is egy kicsit saját lelki ügyünknek számított hazánkban annak köszönhetően, hogy az egész tudományág megalapítása a magyarság eredetét kutató Kőrösi Csoma Sándor 19. sz. első felében tett ázsiai utazásainak köszönhető. Munkássága az orientalisztika és a buddhizmuskutatás területén is mintaadónak bizonyult. Mondhatjuk, hogy Csomának köszönhetően a sokszor emlegetett magyar szellemi hozzájárulás egy adott tudományhoz ezeken a területeken is jelentős volt. Aki a tibeti nyelvet tanulmányozza, egy kicsit ezt a szellemi hagyatékot is ápolja. Ez a tevékenység fontos eleme a jelen köteteket kiadó A Tan Kapuja Buddhista Főiskola küldetésének is.
Másfelől, a klasszikus tibeti nyelv tanulása – bármennyire is furcsán hangzik – élő kapcsolatot teremt magának a Buddhának a tanításaival, a buddhizmus egyik legkülönlegesebb, legszentebb hagyományával és kulturális horizontjával és annak páratlan filozófiai örökségével, amely a mai napig eleven formát ölt a tibeti kolostorok, gyakorlóhelyek, lámák, rinpocshék és tanításaik formájában szerte a világon. Aki a klasszikus tibeti nyelvet elsajátítja, a buddhista gondolkodás- és létmód egyik leggazdagabb és legszerteágazóbb világába nyer beavatást. Ezt szó szerint is érthetjük: a nyelv a maga különleges sajátosságaival és „ízével” valódi beavatást nyújt az összetett buddhista tanokba és gyakorlásba, általa minden tanítás egy kicsit mélységesebbé, a megélés pedig közvetlenebbé válik. A tibeti kultúra és nyelv a buddhizmus egyik legkülönlegesebb hordozója, amelynek megismerése és elsajátítása minden gyakorló és bölcselő számára izgalmas tapasztalatokat eredményezhet.

Dr. Kuzder Rita, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola főiskolai tanára egyedülálló művet, sőt, műveket alkotott kétkötetes munkájával: a Klasszikus tibeti nyelvtankönyv és a Klasszikus tibeti feladatgyűjtemény korábban nem látott módon, szoros egységben segíti a tanulót a nyelv elsajátításában és hátterében a Tanárnő elmúlt évtizedben kialakított élő nyelvtanítási gyakorlata, az annak során kifejlesztett új oktatási módszertan áll. Számos újításával és újdonságával, segédeszközeivel és kivitelezésének módjával együtt a kiadvány a maga nemében páratlan vívmány az idegen nyelvek oktatásának területén Magyarországon, és méltó a nyelveket szerető olvasók, nyelvtanulók és nyelvtanárok közvetlen figyelmére.”

Mindkét könyvborító két thangkafestő, a Sahil Bhopal és Tashi Mannox közös munkája.
Az illusztrációt Bayarmaa Batsukh készítette.
A kalligráfia pedig Tamding Tsetan alkotása.

1. Klasszikus Tibeti Nyelvtankönyv (280 oldal)
2. Klasszikus Tibeti Feladatgyűjtemény + 1 nyelvtani összefoglaló melléklet (300 oldal)

A két könyv összekötő szalagja tulajdonképpen 2 db könyvjelző, amin a 8 tibeti szerencseszimbólum látható.
A két kötethez összesen 108 hanganyag tartozik, ami QR kóddal van a könyvekben elhelyezve – a hanganyag a Spotify-ra van feltöltve. A hanganyag Rabdzsampa Karma Dordzse segítségével készült.

Ha szeretne belelapozni a kiadványba, akkor ezt ezen a linken megteheti.

Kapcsolódó

Oktató

Dr. Hoffmann Orsolya

Dr. Hoffmann Orsolya A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára(neveléstudomány) Neveléstudományból szereztem tudományos fokozatot, de meghatározó az úton, amin elindultam az is, hogy eredetileg német szakos

2024/25. tanév őszi félévének rendje

Évnyitó 2024. szeptember 7. (szombat) 9:15 óra (11 órától záróvizsgázottak számára rendezett ünnepség) Levelező tagozat: 2024. szeptember 14. (szombat) 10:15 – Mánfa Regisztráció és elsős

Megszakítás